So ribe, jajca in stročnice najboljši viri beljakovin?

RIBE, JAJCA in STROČNICE. Sliši se kot zelo okusen obrok. In čeprav najbrž je, ne gre za recept, ampak za ugotovitve zanimive študije.

Velika populacijska študija v Iranu [1], v kateri je sodelovalo več kot 40.000 ljudi, je 11 let ugotavljala povezavo med različnimi viri beljakovin v prehrani in smrtnostjo.

Na kratko; raziskovalci so želeli izvedeti koliko je določen vir beljakovin povezan s smrtnostjo zaradi različnih vzrokov. Osredotočili so se predvsem na rakasta obolenja in srčnožilne bolezni.

Iranska kuhinja. Človek bi se zlahka navadil …

Čeprav samo na podlagi populacijske študije ne gre vleči super trdnih zaključkov, so se mi zdele ugotovitve vseeno zanimive:

(1) Uživanje jajc so povezali z nižjo vsesplošno smrtnostjo, tako zaradi vseh vrst raka kot tudi zaradi srčnožilnih bolezni. Kar v prevodu pomeni; več jajc poješ dlje živiš.

(2) Uživanje rib so povezali z manjšim tveganjem za nastanek vseh vrst raka in z zmanjšanim tveganjem za nastanek raka na prebavilih. Več rib manj raka.

(3) Uživanje stročnic so povezali z manjšim tveganjem za nastanek vseh vrst raka, z zmanjšanim tveganjem za nastanek raka na prebavilih in vseh ostalih vrst raka. Več stročnic manj raka.

(4) Uživanje rdečega mesa pri splošni populaciji ni imelo povezave s tveganjem za nastanek bolezni. Kdo bi si mislil, rdeče meso ni strupeno!

(5) Uživanje perutnine ni imelo nobene povezave s tveganjem za nastanek bolezni. Podobno kot rdeče meso, se je tudi preutnina izkazala za nevtralno.

KAJ SO UGOTOVILI RAZISKOVALCI:

Uživanje rib in stročnic je bilo povezano z manjšo smrtnostjo zaradi raka, uživanje jajc pa z manjšo smrtnostjo zaradi vseh vzrokov, raka in tudi srčno-žilnih bolezni.

KAJ SEM UGOTOVIL JAZ:

(1) Najprej velja izpostaviti, da so od vseh virov edino jajca povezali z boljšimi izidi srčnožilnega zdravja – od vseh virov beljakovin so jajca najboljša za srce. Čeprav so bili raziskovalci, mi nismo. Jajca so prava prava zakladnica mikrohranil, kvalitetnih beljakovin in ZDRAVEGA holesterola (v kolikor ga ne uničimo z agresivnimi postopki (beri: pretirano segrevanje, na primer praženje).

(2) Za ribe jasno ni bil nihče presenečen. Res bi se morali zelo pomatrati, če bi se namenili najti študijo, ki ugotavlja, da ribe negativno vplivajo na zdravje. Mogoče velja opomniti edino, da “zdrave ribe plavajo v vodi, NE v olju, in še posebno NE v olju v ponvi.” “Ribjo dobroto” ohranite z nežnimi postopki obdelave, ki ne uničijo krhkih omega-3 maščob – na primer kuhanje ali pečenje (hitro ali suho). Moj absolutni favorit so pečene sardele (marinirane v “koktejlu” soli, limone, česna, in rožmarina, ki jih ne naredi samo super okusne, ampak jih tudi zaščiti pred nastajanjem škodljivih snovi med pečenem).

(3) Podobno velja za stročnice, s tem, bi se morali morebiti še bolj pomatrati, če bi želeli najti neko povezavo med stročnicami in negativnimi zdravstvenimi izidi. Nikar ne nasedajte smešnim prehranskim trendom, ki svarijo pred stročnicami. Stročnice so v osnovi zelo dobra hrana. Priporočam lečo.

(4) Niti ena vrsta mesa ni bila zares povezana s povišano smrtnostjo. Ponovno, mi nismo presenečeni. Zanimivo, niso bili niti raziskovalci. Očitno se tudi prehranska znanost počasi vleče iz 20. v 21. stoletje. V diskusiji so celo opozorili na dejstvo, da so v večini ostalih študij problem edino mesni izdelki in predelane mesnine in NE meso samo po sebi. Se strinjam, sveže meso je superhrana!

(5) Tradicionalna iranska kuhinja izgleda precej uravnotežena. Ribe pripravljajo na različne načine, in stročnice pogosto “okrasijo” z jajci. Ta kombinacija je pravzaprav zelo smiselna – zaradi večih razlogov – in vsekakor ena izmed modrosti iranske kuhinje. Prepričan sem, da ni edina in bi se lahko naučili še kakšne dobre, če bi le pobrskali po starih bukvah tradicionalne iranske kuhinje.

(6) Med pisanjem sem postal lačen. Grem kar pojest svoj perzijsko navdahnjeni zajtrk sardelic, jajc in leče z zelenjavo.

Share this Post:

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>
*
*